pondělí, června 15, 2015

Zodiac | Vesmírná znamení zvěrokruhu


V Galaxii existovalo dle legend 13 konstelací pojmenovaných podle znamení Zodiaku. Nyní jich zbylo pouze 12 a každá z nich vede vlastní život. Šestnáctiletá Rhoma pochází z konstelace Raka a studuje na Akademii, která připravuje své žáky na budoucí povolání, a na to, aby uměli správně číst ve hvězdách. Rho nikdy moc nešlo číst za pomoci astralátorů, raději čte bez nich, jen za pomoci své mysli. Jakmile ale na planetu Cancer a její měsíce zaútočí neznámý pachatel a tisíce obyvatel Raka zemře, včetně jejich Strážkyně, je Rho postavena před těžký úkol - hvězdy ji vybraly coby nového Strážce konstelace Raka a je jen na ní, zda postavení přijme a postaví se neviditelnému nepříteli, který natahuje své ledové pařáty i k ostatním konstelacím.

Zodiac je prvním dílem z plánované stejnojmenné série z pera Rominy Russell. Autorka ve své knize vymyslela fiktivní Galaxii, která navazuje na život na dávno zdecimované Zemi. Nechala se inspirovat astrologií a Zodiakem, podle kterého pojmenovala i 12 konstelací, které se objevují v knize. Každá z konstelací má vlastní planetární systém s měsíci a její obyvatelé mají vlastnosti daného znamení ze Zvířetníku. Každé ze "Znamení" má navíc určeno jedno odvětví, ve kterém vyniká (Raci by například udělali cokoliv pro svoji rodinu, Štíři zase rozumí technologiím).

Once upon a Guardian Star,
When the Zodiac was new,
A Serpent stole in from afar,
And trouble began to brew.

Mimo vlastní systém společnosti autorka vytvořila také celý systém čtení z hvězd pomocí různých astralátorů a dalších pomůcek. Kniha je velmi čtivá, vyprávěna z pohledu hlavní hrdinky Rho. Pokud jde o angličtinu, není až tak složitá, pro úplné začátečníky ale nedoporučuji z důvodu velkého množství vlastních názvů, které autorka využívá. V knize se řeší především dvě věci - Rho a její boj proti nebezpečnému vetřelci, a pomyslný milostný trojúhelník. No, pomyslný... Jak se to veme. Dalo se to ale přežít.


Twelve Houses fell in disarray, 
Until the Snake drew their focus.
Their discord he promised to allay,
He told them his true name was Ochus. 


A jak jsou na tom postavy? Hlavní hrdinka Rho je povahově pravý Rak. Na to, že je jí teprve šestnáct, musí čelit spoustě zodpovědnosti. Autorka si hezky pohrála s jejím myšlením a nerozhodností, kterou během celé knihy cítí. Navíc díky své schopnosti číst hvězdy bez astralátoru vidí něco, co ostatní ne. A je jen na ní, aby o tom přesvědčila celý Zodiak. Rho byla skvělá hlavní hrdinka, s kterou se dá skvěle ztotožnit. Místy bych ji sice sestřelila kanónem, ale jinak boží. 


Trust in him the Houses did,
But cross them he would in the end.
Their greatest magic Ochus hid,
A wound even time could not mend. 

Líbil se mi její vztah s nejlepší kamarádkou Nishiko (vidíte ta neobvyklá jména?). Další na řadě jsou dva kluci, kteří se přetahují o pozornost Rho. První je Mathias, kterého zná Rho poměrně dlouho a je do něj zamilovaná. Tichý, málomluvný, odměřený. Na druhé straně je tu Hysan Dax, velvyslanec z Vah. Osobně mi byl daleko sympatičtější, jelikož je vtipný a daleko živější než Mathias. 


Now we guard against his return,
For before setting off he did warn us,
To one day see our Zodiac burn,
So now we must all Beware Ochus.

A co moje dojmy ze čtení téhle lehce astrologické knihy?  Měla jsem vysoká očekávání. A ta se v podstatě i naplnila. Autorka si mne získala svým vymyšleným světem, který je inspirován Zodiakem. Sice je škoda, že ho více nerozvinula, ale ještě je tu druhý díl. A nějaké střípky byly i tady. Postavy mě nezklamaly. Ani mi nevadil ten milostný trojúhelník. Dostala jsem to, co jsem čekala. Zajímavou YA, která není dokonalá, ale na oddech je super. Navíc je tu i pár creepy postav, kterých jsem se bála (třeba dvojčata z Blíženců). Nemůžu se už dočkat druhého dílu Wandering Star.

  • Název: Zodiac 
  • Autor: Romina Russell 
  • Série: Zodiac series #1 
  • Datum vydání: 9. prosince 2014 
  • Datum vydání v ČR: Neplánuje se 
  • Počet stran: 336 
  • Nakladatelství: Razorbill 
Previous Post
Next Post

post written by:

0 komentářů:

Děkujeme za komentář.