pátek, dubna 15, 2016

The taking


Život šestnáctileté středoškolačky Kyry by byl zcela obyčejný, kdyby se jednoho dne na cestě ze školního zápasu nepohádala se svým otcem a bezmyšlenkovitě neutekla z auta. To se ale bohužel stalo. Probouzí se až druhé ráno kdesi u benzinové pumpy a z toho, co se minulou noc stalo, si nepamatuje zcela nic. Později zjišťuje ale něco, co vše mění - byla pryč pět let.


V minulém roce jsem si v celku oblíbila knihy s mimozemskou tématikou a jelikož se v mé čtečce už opravdu dlouhou dobu vyskytovala právě tahle kniha, řekla jsem si: "proč ne". The taking není sice žádná horká novinka, přesto však je to velmi čtivá a zajímavá oddechovka. Je-li vám k tomu navíc jméno Kimberly Derting povědomé, tak jste už někdy určitě slyšeli o sériích The body finder nebo The pledge. Tyto knihy i The taking má na svědomí stejná skvěle píšící autorka.

Na tomto příběhu nejvíce oceňuji to, že v něm fyzicky žádní mimozemšťané nevystupují. Celá kniha se především motá kolem hrdinčina hledání pravdy o oné noci, kdy zmizela a pět let nebyla k nalezení. K tomu se Kyra musí smířit s tím, že se za tu dobu mnohé změnilo a ani její rodiče nejsou takoví, jakými dříve bývali. Proto se mi mnohem více líbila první polovina knihy, kdy šlo právě o tohle. Člověk by ani neřekl, že jde o knihu s mimozemšťany. 

Později se do tohoto začne motat láska, zvláštní schopnosti, Kyru pronásledují tajemní vládní lidé a tak celkově The taking nabírá obrátky. Což rozhodně není špatně. Bohužel  se z toho ale začíná stávat klasická naivní YA kniha. Především u romantické zápletky autorka příliš tlačila na pilu. Kdyby ubrala a nechala něco do další knihy, určitě by to knize prospělo. Postavy jsou totiž opravdu skvělé, sympatické a parádně vykreslené ale spousta maličkostí je tak trochu kazila. 

To, jakým směrem Kimberly Derting knihu nasměrovala, je rozhodně zajímavý, čtivý a pro další knihy jí dává spoustu možností, ale já vůbec nepocítila ten wow efekt. V prvních chvílích jsem z knihy byla ohromně nadšená. Později mé nadšení lehce opadlo, jelikož mi The taking začala připomínat spoustu už dávno existujících YA knih dohromady.

V případě téhle knihy, bych klidně úplně upustila od veškerého nadpřirozena a zůstala jen u toho, jak se Kyra vrací zpět do svého starého života. Bylo by to mnohem zajímavější než ten mix Hostitele a Obsidianu a The darkest minds, který z příběhu vzešel. Přesto vše, jsem si knihu užila a velmi rychle jí přečetla. Jen to nebyl zas tak ohromující příběh. 

Název: The taking
Série: The taking #1
Autor: Kimberly Derting
Datum vydání: 29. dubna 2014
Datum vydání v ČR: Nechystá se
Počet stran: 368
Nakladatelství: HarperTeen
Previous Post
Next Post

post written by:

0 komentářů:

Děkujeme za komentář.